Val av grönsak är inget man skojar om.

Val av (en) tomat à la Caribbean style.

Människor i Karibien är otroligt duktiga på odling, att bruka sin mark, vad man skall odla var och när. Folk tar oerhört sällan medicin i form av tabletter utan går ut i bushen och hämtar det naturen har att erbjuda.

När jag drev guest house på naturön Dominica spelade det ingen roll vilken åkomma vilka våra gästerna hade. Personalen kunde bota allt från ledbesvär, kliande myggbett, hysteriskt bullriga magar, ischias etc. Personalen plockade de örter och blad som kunde tänkas behövas till den specifika åkomman och sedan gjordes ett uppkok på det för tillfället nödvändiga sättet. Ibland skulle det kokas upp flera gånger efter varandra, ofta en lång och mycket noggrann procedur.

Inte en enda gång misslyckades de. Gästerna drack, ibland med viss skepsis, men efter mycket kort tid var folk friska som nötkärnor och uppvisade snabbt både hastiga bakåtkullerbyttor och inspirerande handstående frivolter. Ibland även en jättesvår flic flac.

I Karibien är man även enligt mig osedvanligt noga med vad man stoppar i munnen. Inget lämnas åt slumpen. Ingen skojar ostraffat om en grönsak. Det är fullt normalt att vända och vrida på en tomat så pass länge att jag, när jag följer vänner till marknaden, ofta önskar att jag tagit med mig en hopfällbar stol att sätta mig på och ta igen mig i hettan tills kompisen genomfört valet av sin tomat. Det vänds och vrids i oändlighet och man ifrågasätter gärna torghandlaren om allt från frö till skörd.

Rotfrukterna i Karibien är väldigt goda, yams är en sorts brödfrukt, andra godsaker i rotfruktsstånden är bl a dashin och sötpotatis. Frukterna är ljuvliga, mangon är så söt och saftig att man blir gråtfärdig och pepparn kan vara så stark att man blir gråtfärdig om man råkar klia sig i ögat under matlagningen.

Matbanan är vanligt i maten och kokosnöt kan gröpas ut och ätas antingen som jelly eller drickas som cocosvatten. Häller man i en skvätt rom i blir den perfekt som en liten drink. Det brukade vi servera gästerna. Man klyver för övrigt kokosnöten med en machete. Jag brukar välja att ligga lite lågt med just klyvandet med machete. Däremot är jag bättre på att skära citrongräs med den för att ha till te.

Ha en fin söndag!

Relaterade inlägg

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *